TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ZDROWE Truskawki są drinkiem z specjalnych owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ZDROWE
Nie jedynie dobrze smakują, ale jednocześnie są dodatni pomysł na nasze zdrowie. Niektóre z pomoce jakie wykonywa jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
minimalizują zagrożenie chorób serca,
są działanie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety efekty też potrafią być jednocześnie szkodliwe.
Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek
Truskawki to wymarzone źródło witaminy C (łatwiejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy też witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A dodatkowo E oraz szereg składników mineralnych, w niniejszym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie oddziałują na skórę, włosy i paznokcie), magnez (płaci za sprawne funkcjonowanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i ułatwia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają wielki czerwony kolor).
Truskawki obecne w 90% woda, wśród której owoce mają sporo błonnika, węglowodanów i białka. Są bardzo mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we natur
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natur. Właściwość ta występuje z ochronnego działania produktów na organizm krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie ale przed chorobami układu krążenia, ale jednocześnie zmianami poziomu cukru we naturze.
2. Zabezpieczają przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, jaki korzysta działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a jeszcze powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa więcej na wzrost liczby antyoksydantów we natur, tym samym wzmacnia system odpornościowy. Czynniki te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału oraz drugich chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie oddziałują na pracowanie i praktykę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co sprawia, że oczyszczają swój system z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i zarządza procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują swoją skórę
Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima podawany istnieje w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale i trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki temu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają montowaniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają dodatnio na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g ma ok. 0,7 mg ), oraz bogatej porcje witaminy C, ułatwia przyswajanie tego elementu. Dlatego radzi się wegetarianom oraz osobom, jedzącym mało mięsa już po spożyciu dużych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z materiałów roślinnych wynosi jedynie kilka procent).
9. Działają ochronnie na złe promienie UV
Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewno zatem żyć zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole tkwiące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność koncentracji i szkolenia się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co jest ogromnie istotne w utrzymaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ OPIEKĘ I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia zapewne żyć złe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zgromadzone w truskawkach mogą powodować się do stworzenia reakcji alergicznych i powodować bóle głowy. Istotne jest, by zwracać uwagę na pochodzenie owoców, odradza się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą zawierać uczulenia.
Niektórzy mogą tworzyć alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie mówi się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na dużą ich wielkość w produktach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie reklamuje się ich jedzenia kobietom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo łatwe również daleko znane w rodzimym świata, sezon stosuje się pod koniec miesiąca i stoi przez cały czerwiec. Można się nimi kosztować bez końca, albo użyć w kuchni na niezliczone klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy artykułów do codziennej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa