Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?

Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica?

Prasóweczki

Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica? Żelazo jest czynnikiem, który w systemie płaci za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera i układ nerwowy. Pytamy o jego podaż w zbilansowanej diecie, nie dziwimy się jednak nad rodzajem żelaza, które spożywamy. Okazuje się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli odmiany tego pierwiastka, dzielą się między sobą, oraz brak równowagi między nimi umie doprowadzić do niedoborów. Niczym je poznać oraz ewentualnie któryś z obecnych typów jest „istotniejszy”?

Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?

Pojęcie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ostatni pierwiastek, należy jeść produkty zawierające dużą ilość żelaza, jest złe. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i zależy od rodzaju żelaza, z którym przechodzimy do działania. Aby zadbać o odpowiedni etap tej substancji we natury, należy nie tylko dobrze przygotowywać posiłki, ale także badać w nich wyniki zwiększające przyswajalność żelaza. Chodzą do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, jaką można jeszcze dawać w organizacji odpowiednich suplementów diety.

Poznaj różnicę między żelazem hemowym a niehemowym i zobacz, w który metoda uniknąć niedoborów, które w konsekwencji kierują do niebezpiecznej dla zdrowia niedokrwistości.

Żelazo hemowe

Jak najprościej odróżnić produkty wielkie w żelazo hemowe od źródeł żelaza niehemowego? Rozwiązanie tkwi w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy zajść w ciele także innych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w współczesnym w morzom mięsie czy produktach morza. Warto jednakże mieć, że mięso wołowe może wywoływać blisko 45% żelaza hemowego, ale jego pobierana ilość dzieli się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza z tego źródła.

Żelazo hemowe jest wchłaniane daleko niż niehemowe, więc gdyby nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, dokładnie w otoczeniu witaminy C i kwasu foliowego.

Żelazo niehemowe

Niehemowe, czyli „bez krwi”, to żelazo wychodzące ze źródeł roślinnych. Produkty zawierające dużo żelaza niehemowego to m.in. wszelkiego typu strączki, takie jak fasola czy soczewica, a i buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego fasonu są także zioła, w niniejszym bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.

Należy uważać na wycieczce, że przyswajalność żelaza z materiałów roślinnych jest znikoma (1-5%). Aby zwiększyć nadzieję na skuteczniejsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy oraz herbaty, a i sięgać po artykuły o niskim pH (fermentowane i kiszone).

zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments